Értékőrzés

A Grafit Műterem projektjeinek fókusza a kontextus – tisztelettel közelíteni épített örökségünkhöz, és kortárs megoldásokkal reflektálni a 21. századi igényekre.
Minden esetben egy hely előéletét megismerve, hagyományait tudatosan integrálva dolgozunk, így hiteles értékőrző szándék ad keretet a munkának. Gazdag tónusskálán mozogva vállaljuk a lehetőségek feltérképezését, és a valós szükségleteket szem előtt tartva végezzük a tervezést, és segítjük a kivitelezési folyamatot.
Elkötelezettek vagyunk a kulturális örökség fenntartható gondozása, innovatív hasznosítása és védelme mellett.

ÉPÍTÉSZET

Építészeti terveink részletes kutatómunkán és az érintett szakágak tudásainak célszerű összehangolásán alapulnak. A régi és az új kapcsolata kiemelt jelentőségű; nemcsak a műemléki környezetet, de bármely helyszín hagyományait, természeti értékeit, a jelen városszövetet, a funkciót is szem előtt tartjuk. Az általuk körvonalazott kereteket pedig a megrendelővel együtt értelmezzük, azokból inspirálódunk, és egy szervesen illeszkedő, élhető struktúra megalkotására törekszünk.

BELSŐÉPÍTÉSZET

A műterem a művészet és design eszközeit is alkalmazza projektjeinél – például a belsőépítészethez szervesen kapcsolódó grafikai arculattal is ki tud egészíteni egy tervezési folyamatot. A komplex lehetőségek mellett fontos számunkra a nyitott légkörben zajló, folyamatos kommunikáció a megrendelőkkel. A karakter, a finom részletek megfogalmazása, a ráhangolódás a közös munkával lesz hosszú távon értékteremtés.

ÖRÖKSÉGVÉDELEM

Nemcsak saját projektekhez kutatunk, hanem örökségi, műemléki kutatást, építészettörténeti dokumentáció, értékleltár készítését, építészeti felmérést, örökségvédelmi hatósági ügyintézést, felújítási tervek készítését vagy generáltervezést és koordinációt más építészek vagy magánmegrendelők számára is vállalunk. Szakrális tér magas szinten elismert átalakításával (ICOMOS-díj), világörökségi település arculati kézikönyvének tapasztalataival, valamint ipari örökség témában szerzett tudományos eredményekkel a hátunk mögött, széles spektrumot lefedve nyújtunk szakmai támogatást magánépíttetőknek, védett társasházak kezelőinek, templomok fenntartóinak és más érdeklődőknek.

KUTATÁS

A műemléki projektek, hiteles szakvélemények készítésének feltétele az adott témában való elmélyülés, tervtári munka, valamint az érintett részterületek specialistáival kialakított, megbízható kapcsolati háló.
Saját területeinken és a szakértőkkel való együttműködésben is a lehető legmegalapozottabb, legátfogóbb tanulmányok elkészítése a cél. A végeredmény szükség esetén törvényben definiált dokumentáció is lehet, sok archív fotóval és elemzéssel, nagyon részletes információkkal az épületekről a telek kialakításától egészen a legutóbbi bővítésekig.

ÉRTÉKLELTÁR

Az értékleltár a nyilvántartott műemléki létesítmények védett értékeit tételesen felsoroló, törvényileg szabályozott dokumentum, melynek elkészítését csak hivatalos felhatalmazással rendelkező entitás végezheti. Célja a szakmai előkészítés részeként, felújítás vagy átalakítás előtt minden épületelem regisztrálása, ezek állapotának rögzítése, és a védendő elemek kiemelése. A Grafit Műterem saját projektjeihez és külső megrendelők számára is készít a szabályozásnak megfelelő, hiteles értékleltárakat Nagy Gergely PhD, műemléki szakmérnök közreműködésével.

TAK

A településkép védelméről szóló törvény minden önkormányzatot saját Telepükésképi Arculati Kézikönyv (TAK) készíttetésére kötelezett 2017 végéig. A Műterem összesen 6 TAK-ot állított össze, amelyek közül kiemelkedik Hollókő, mint világörökségi helyszín kézikönyve.
A TAK-oknak a települések hagyományos megjelenésének, jellegzetességeinek részletes kutatása és rendszerezése mellett jelentős szemléletformáló szerepe is van, ezért közérthető, megalapozott és színvonalas opciók felvonultatására törekedtünk bennük.

IPARI ÖRÖKSÉGVÉDELEM

A régi gyárépületek hasznosítása, új funkciókkal felruházása nem szimpla építészeti kérdés, az értékké nyilvánítást komoly gazdasági, szociológiai, környezetvédelmi és politikai döntések befolyásolják. A közösség számára pozitív végeredmény létrejöttében azonban az építészeknek kulcsszerepe van.
Ez a speciális szakterület, a benne rejlő számos szokatlan nézőpont, társadalmi vetület, esztétikai kód és innovációs lehetőség inspirálóan hat a munkánkra.
Olyan magyar és nemzetközi rehabilitációs programokon keresztül, mint a KÉK Shared Cities, vagy a csepeli gyárterület örökségmenedzsmentje, figyeljük a trendeket, és örömmel veszünk részt az ipari örökségekkel kapcsolatos előremutató projektekben.