ÉPÍTÉSZETI KI-KICSODA 1. - ÉPÍTÉSZ - BELSŐÉPÍTÉSZ - LAKBERENDEZŐ

Kinek mi a szerepe az építőiparban, mi a különbség a tervezői szerepek közt?

2024. 04. 12. belsőépítészetfelújításépítészbelsőépítésztervezésműemlékvédelemgrafitműteremépítészet

Megépítenénk álmaink házát, a legtökéletesebb irodát, esetleg a régit akarjuk felújítani vagy csak egy faceliftinget szeretnénk otthonunkban, ismerőseink elárasztanak általuk ismert kiváló szakemberekkel, akik majd mindent tökéletesen megoldanak. De valójában az adott esetben kihez is forduljunk, kinek mi a szerepe az építőiparban, mikor kell tervező, mi a kivitelező feladata ill. mi a különbség a tervezői szerepek közt? Ehhez szeretnénk némi kapaszkodót nyújtani az építészeti ki-kicsoda sorozatunkkal.

 

ÉPÍTÉSZ - BELSŐÉPÍTÉSZ - LAKBERENDEZŐ

Ez a trió mindenkit zavarba hoz. Ki, mit csinál, mire szól a szakmai jogosultsága, hol vannak a korlátaik? Kit mivel érdemes megbízni?

Mi közös bennük?  Először is mindegyik tervez. Fontos a szakértelem - akár anyagismeretről, akár a hatályos előírásokról legyen szó -, az éppen aktuális stílusirányzatok ismerete, esztétikai ítélőképesség, arányérzék. Képesnek kell lennie helyesen felmérni ügyfele igényeit akár szavak nélkül is, segítenie kell ügyfelét döntéshozatalokban.

A különbségek kapcsán fontos tudni, hogy a jelenleg érvényben lévő 1997. évi LXXVIII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről (https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700078.tv) 32. §-a kimondja, hogy építési műszaki tervezést az folytathat, aki rendelkezik a névjegyzéket vezető szerv engedélyével. Hogy hogy tudjuk ellenőrizni, hogy az akivel szerződni kívánunk jogosult-e a kívánt feladat elvégzésre? Vagy a Magyar Építész Kamara ( https://mek.hu/), Budapesti Építész Kamara (https://www.bek.hu/bek.nsf/home.xsp)  vagy valamely helyileg illetékes Vármegyei Építész Kamara nyilvántartásában. A szabályozás annyira szigorú, hogy középületek belső terveit csak belsőépítész jogosultsággal rendelkező tervező készítheti el. Ebben az esetben annyi engedmény van, hogy az építész a saját tervezésű épületénél elkészítheti a belsőépítészeti terveket is.

 

AZ ÉPÍTÉSZ

Az építészmérnök tervezhet új épületeket és komplexebb felújításokat, ezek műszaki terveit. Ismeri a hivatali folyamatokat, és van jogosultsága a kivitelezéshez szükséges engedélyek megszerzéséhez. Műemléki épületek komplexebb feladatait is tudja koordinálni. Az építészmérnök házakon, középületeken, irodákon, kórházakon egyéb épületeken  kívül tervezheti magát a városrészt, lakókörnyezetet. 

Itthoni gyakorlatban az építészmérnök látja el a tervezés generáltervezői feladatait is. Ez azt jelenti, hogy az épület tervezéséhez szükséges egyéb szakágakat (pl. statika, gépészet, elektromos,..) megbízza és koordinálja. Az így leadott tervcsomag teljeskörűen lefedi az engedélyezéshez szükséges terveket. Összefogja a szakági tervezők munkáját és beépíti saját terveibe. Megbízás esetén tervezői művezetéssel segíti a kivitelezőt munkával. 

Munkájához elengedhetetlen a tömeg- forma és és arányérzék, naprakész szaktudás, nagyfokú gondosság alaposság. Kreatív gondolkodásmódjával,  vizualitásával meg kell feleljen a környezet, a tér adta viszonyoknak, ugyanakkor a lehetőségeken belül,  egyediséget, saját arcot kell adni épületének.

Elengedhetetlen a környezet megértése, tisztelete.

Képzettségét tekintve műszaki egyetemi végzettségű. Gyakorlati ideje megszerzése után, kamarai tagság birtokában válik teljes jogú - értsd aláírási joggal rendelkező - építésszé.

Összefoglalva: az építészé az épület beépítésétől, az építészeti koncepción keresztül az alap műszaki paraméterek meghatározása, ehhez szükséges engedélyek beszerzése, az épületszerkezet és technológia, a külső arculat meghatározása. Nagyon leegyszerűsítve az építész felel az épületet határoló falakért, az épület szerkezetéért legyen szó új épületről vagy régiről. 

 

A BELSŐÉPÍTÉSZ

Ő az épületek belső tereinek kialakításáért felel. Fontos, hogy nem nyúlhat alapvető szerkezeti problémákhoz, hacsak nem építész is. Megtölti a belső tereket tartalommal és funkcióval. Ugyanakkor ő adja meg a belső tér arculatát, hangulatát, szín- és fényviszonyait összhangban az épület külső és belső jellegével. Foglalkozik a belső terek a megbízó igényeire optimalizált, de a jogszabályoknak megfelelő kialakításával a világítástól a szaniterekig, a burkolatoktól a bútorokig. Bútorokat is tervez, a designtól a pontos belsőépítészeti kiviteli tervrajzig, gyártmánytervig, ami alapján a lakatosok, asztalosok, kárpitosok, stb.  el tudják azokat készíteni. 

Munkájához kiemelkedő forma- és arányérzékre, nagymértékű anyag- és termékismeretre, tájékozottságra színelmélet, szindinamika, színpszichológia területén, optikai trükkök széles skálájának használatára van szükség. Kreatív alkotó, aki megteremti az egységet a az építész által teremtett hangulat és az ügyfél igényei között.

A belsőépítész is egyetemi végzettségű, diplomáját műszaki egyetemen vagy művészeti vagy design egyetemen szerezte. Magyarországon az építészekhez hasonlóan a gyakorlati idő megszerzése után, kamarai tagság birtokában válik teljes jogú belsőépítészszé.

És hogy miért előny ha építész egyben a belsőépítész? Mert átfogó egészet alkothat. A kezdettől fogva tud ügyelni az apróbb részletekre is. Egyszerre tud az építész és belsőépítész fejével gondolkodni. Teljes koncepciót valósíthat meg kompromisszumok nélkül. Egy személyben felelős az egész épület megvalósulásáért.

Összefoglalva a belsőépítészé a belső tartalom. Nem utolsó sorban fontos hangsúlyozni, hogy ahogy már említettük, középületek belső tervezésére a belsőépítésznek van jogosultsága (pl. lakberendező nem tervezheti.) 

 

A LAKBERENDEZŐ

A lakberendező az otthon teremtője. Az ügyfél ízlésvilágához igazodva, az aktuális trendek, alkotók munkáinak ismeretében felöltözteti a belsőt. A lakberendező, amennyiben nem rendelkezik építész vagy belsőépítész jogosultsággal, nem foglalkozik szerkezettel, nem nyúl falakhoz, külső nyílászárókhoz, nem készít belsőépítészeti terveket. A kész épület a festővászna. A stílus és harmónia mestere. A lakberendező felmérve megbízója ízlését, szükségleteit, szokásait, hangulatokkal, érzésekkel, fényekkel és árnyékokkal tölti meg a teret. Felületekkel, textúrákkal,  anyagokkal, színekkel, mintákkal, tárgyakkal játszik, összhangot teremt. Az otthonosság érzését úgy, hogy szinte láthatatlan módon, okos ötleteivel, célszerűséggel tölti be a teret. Egy jó lakberendező komoly kapcsolatrendszerrel rendelkezik, így megtalálja a legjobb alkotókat legyen szó falfestésről, designer bútorokról, díszmű tárgyakról. A beltéri dekorációs elemeket helyszínre adaptáltan alkalmazza, harmóniában a térrel és az ügyfél igényeivel. Ugyanakkor képzettségük , szakterületük szűkebb palettáról dolgozik.

Sajnos az OKJ 2019-es kivezetésével megszűnt a lehetőség lakberendező szakképesítés megszerzése egységes szakképzés és vizsga keretében. Ma felnőttképzés keretében tanfolyamok végezhetők el, amelyek többnyire intézményi vizsgával zárulnak, melynek végén a képző intézmény tanúsítványt állít ki. 

A szakma speciális szakemberei egyrészt az enteriőr stylist, aki a teret egy adott stílusnak megfelelően alakítja, rendezi be, illetve a home stager, aki fotózáshoz, rendezvényhez, kiállításokhoz alakítja ki a legoptimálisabb látványt.

 

Vezető tervezőnk mind építész, mind belsőépítész jogosultsággal rendelkezik, így a Grafit Műterem Kft. teljeskörű építészeti- és generál tervezői szerepet tud ellátni, mind újépítésű épületek mind felújítási, átalakítási projektnél. Speciális szakterületünk a műemlékvédelmi és egyéb védett értékek felújítása, átalakítása, de foglalkozunk speciálisabb ipari épületekkel, kisebb társasházakkal, hotelekkel. Jelenleg a Radius B+S kft-vel dolgozunk egy nagy léptékű szőlőfeldogozónak ill. egy boutique hotel örökségvédelmi engedélyének és az alapján teljes körű kiviteli tervdokumentációjának látjuk el generáltervezői feladatát, több mint 15 szakág és szakértő koordinálásával. 

A Grafit Műterem Kft. szerencsés, mert több általa tervezett munkájánál a megbízó felkérte a belsőépítészeti tervek elkészítésére (pl. Zsidó Kiválóságok háza). De vállalunk önálló belsőépítészeti munkát is, teljes körű lakás és ház átalakítás (Törökbálint, Vérmező), vagy állandó (Nagykőrős) ill. időszakos kiállítások látvány- és belsőépítészeti tervezését is.

Blogbejegyzésünkhöz tartozó további képek