ÉPÍTÉSZETI KI-KICSODA 2. GENERÁLTERVEZŐ - GENERÁLKIVITELEZŐ

És aki mindent összerak…

2024. 04. 25. társasházfelújítástanácsadásépítészbelsőépítésztervezésműemlékvédelemgeneráltervezőgenerálkivitelező

GENERÁLTERVEZŐ

Ismerik a mondókát: Ez elment vadászni, ez meglőtte, ez hazavitte, stb.? Valahogy így van a generáltervezővel. Ő az az építész, aki a teljes tervezési folyamatot átlátja, összefogja. Projektvezetői, -menedzsmenti feladatokat lát el. Szerződéseket köt, ütemtervet készít. A tervezés elején felméri, milyen szakágakat (épületgépész, elektromos tervező, tűzvédelmi tervező, belsőépítész, statikus, tartószerkezeti mérnök, faipari mérnök, közműtervező, energetikai szakember, műemlékvédelmi szakember, szakrestaurátorok, költségvetés készítő, talajmechanikus, stb.) szükséges igénybe venni az adott munkához. Összetartja, koordinálja őket, rengeteget egyeztet velük, sokszor több, egymással összefüggő terület képviselőivel közösen. Az ő megbízásához tartozik a szakági anyagok összehangolásának elősegítése, fontos felismernie, hol, milyen szakértőt kell bevonni. A szakági elvárásokat és igényeket úgy kell koordinálnia, hogy az az építészeti egységet ne törje meg. Tehát a látvány, az építészeti koncepció, a terek kapcsolatainak megtervezése mellett a tervütközéseknek menedzselése is az ő feladata. Végül ő az, aki egységes egésszé gyúrja a részterületek terveit. Nyilván valamilyen szinten mindenhez értenie kell egy kicsit, hiszen akkor látja át gyorsan, akkor tudja ellenőrizni a részterületi tervek megfelelőségét. A generáltervezőé általában a legnagyobb felelősség, hiszen a szakági tervezők munkájáért is  sokszor ő felel, bár ha jó szerződést köt és a szakági szakembernek is van felelősségbiztosítása, akkor a felelősségvállalás megoszlik. 

 

Hogy milyen a jó generál tervező? Egy kicsit moderátor, egy kicsit mediátor egy személyben.  Ismeri a különböző hatályos jogszabályokat, előírásokat. Ám mindent ő sem tudhat, ezért is nagyon fontos, hogy jó csapatot kovácsoljon össze maga köré. Össze tudja egyeztetni a megbízó igényeit, elvárásait, lehetőségeit, az előírásokkal, a környezet nyújtotta korlátokkal, a szakágak kínálta alternatívákkal és az aktuális trendekkel.

 

 

GENERÁLKIVITELEZŐ

Szinte minden építőipari projekt kivitelezésének megkezdése előtt érdemes egy jó generálkivitelezőt keresni. Higgyék el, megéri. Rengeteg időt, idegeskedést megspórolhatunk. Onnantól kezdve, hogy megbíztunk egy generálkivitelezőt, átadtunk neki minden feladatot és terhet.

Az alvállalkozókkal való szerződéskötéstől, költségvetés készítése és kezelése, ütemterv készítése, anyagbeszerzés, minden az előkészítéstől a kivitelezés befejezéséig. Gyakorlatilag a teljes építkezés szervezés, koordinálás - pl. a munkaerő, az anyagok és az eszközök- , az alvállalkozók felügyelete, a nem kevés adminisztráció, a végrehajtás, a munkafolyamatok menetének ellenőrzése - ez nem keverendő össze a felelős műszaki ellenőrzéssel, erről később egy másik posztban írunk -   az ő feladata és felelőssége. 

Nyilván a megbízó saját érdeke, hogy odafigyeljen a projektre, ellenőrizze a generál kivitelező munkáját - ez sajnos nem kerülhető ki - de a mindennapi problémák kezelése lekerül a válláról. Az sem utolsó szempont, hogy a legjobb generálkivitelezők a legkiválóbb szakemberekkel, összeszokott csapatként dolgoznak együtt, ami növeli a hatékonyságot. Ami nekünk több órás-napos telefonálgatást, levelezést jelent, egy rutinos generálkivitelezőnek pár perc.

Elsőre lehet, hogy úgy tűnik minek egy plusz résztvevőt fizetni, az amúgy is borsos árak mellett. A rájuk szánt többletköltséget sokszorosan behozhatja, az idő, amit megspórolnak nekünk, a szakismeret, hogy kivel-mit, hogy kitől-mit (a beszerzések során nyilván nagyobb kedvezményekhez juthat, aki többet vásárol; eleve jobb információkhoz jut hozzá) stb. 

Grafit Műterem csapata generáltervezőként vesz részt a design and build folyamatban (építési kivitelezési módszer, ahol a résztvevők a megbízóval kötött egyetlen szerződés szerint dolgoznak együtt egy vezető projektmenedzser égisze alatt), teljes körűen vállal el generáltervezés bonyolultabb műemléki vagy örökségvédelmi munkáknál is.

Blogbejegyzésünkhöz tartozó további képek