MŰSZAKI TUDÁSTÁR 2. - AMIT HÁZVÁSÁRLÁS ELŐTT TUDNI ÉRDEMES

Következő blog posztunkban az előző témakört tovább boncolgatva végig nézzük, hogy miket érdemes figyelembe venni, ha meglévő házat veszünk.

2024. 05. 23. grafitműteremműszakitanácsadástervezésHÉSZTAKházvásárlás

Témánk előzményeként érdemes elolvasni a telekválasztásról szóló posztunkat.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni ház vásárlása esetén?

Mik azok a rejtett tényezők, plusz költségek, amivel általában nem számol az ember? Miért érdemes építészeti, belsőépítészeti tervezőt bevonni meglévő épület átalakítására? Mikor szükséges vagy érdemes szakági tervezőt (elektromos, gépész, statika) bevonni a tervezésbe? Milyen szakértőkre lehet szükség meglévő épület esetén? 

 

Ház vásárlásánál mire kell figyelni:

A legnyilvánvalóbb, hogy milyen a ház állapota. Van-e szükség állagvédelemre vagy tartószerkezeti megerősítésre - repedések például alapozási problémákra, az épület süllyedésére utalhatnak. Ha ilyet látunk, mindenképp kérjük ki szakember - statikus - véleményét vásárlás előtt. Laikusként mi nem tudjuk eldönteni, hogy esztétikai vagy szerkezeti problémáról van szó. Beázás, penészesedés, vízszigetelési problémákat jelezhetnek, esetleg gondokat a csatornával. A tetőszerkezet milyen állapotban van? Egyáltalán, ha sok az épületben a faanyag, annak állapotát mindenképp komolyabban meg kell vizsgálni. Különösen fontos megnézni a nyílászárók állapotát. Az állagvédelem függvényében szakági tervezőket kell/érdemes bevonni.

 

szerkezeti és épületszerkezeti kérdések mellett az infrastrukturális és egyéb adottságok is fontosak. Milyen a közművek, elektromos hálózat, vezetékezés, csővezetékek állapota? Milyen a fűtésrendszer? Fontos szempont, hogy a ház mennyire felel meg a jövőbeli igényeknek, gondolunk itt a bővíthetőségre, átalakíthatóságra, terek, helyiség összenyitására (falak bonthatósága). Ezt mindenképp szakértővel kell megnézetni. Utána kell járni, hogy egyáltalán a jogszabályok és helyi rendeletek lehetővé teszik-e a bővítést, átalakítást?

Lényeges ellenőrizni, hogy a földhivatali térképpel megegyezik-e a beépítettség, épület helye (beépítési mutatók) stb. Sajnos sok az illegális hozzáépítés, nem az eredeti terveknek megfelelően elhelyezett épület. Ez később egy átépítés engedélyeztetése esetén rengeteg gondot jelenthet (akár kötelezhetnek minket a terven szereplő állapot visszaállítására).

Természetesen érdemes odafigyeli a ház környezeti adottságaira: tájolás, benapozás, kert állapota stb.

 

Miben tud a Grafit Műterem segíteni?

Segítünk eldönteni, hogy mennyire megvalósíthatóak az adott körülmények között a megrendelői elképzelések. A jogszabályok, szabályozások, rendeletek, műszaki szabványok lehetővé teszik-e az elképzelések megvalósítását, vagy szükségese valamit módosítani azon. Helyszíni műszaki tanácsadás - pl. falak bonthatósága, helyiségek össze nyithatósága.

Vásárláskor elhelyezkedési (tájolási) adottságok vizsgálatábanfunkcióváltás lehetőségeinek felmérésében a jogszabályok, szabályozások, rendeleteket figyelembe véve.

Van-e, és ha van, milyen bővítési lehetőségek vannak az épületre (bővítési verziók készítése)?

Szükség szerint a bejelentési, engedélyeztetési folyamat lebonyolítása.

Átalakítás, felújítás megtervezése - átalakítási verziók, majd belsőépítészeti tervek készítése.

Blogbejegyzésünkhöz tartozó további képek