KISOKOS SOROZAT - MIÉRT FONTOS A TERVEZÉSI PROGRAM?

… az útiterv, amelyet az építészek és mérnökök követnek a projekt megvalósítása során. A jó tervezési program az építési projektek

2024. 06. 20. grafitműterembelsőépítészettársasháztervezésépítészetgeneráltervezőcsaládi házköltséghatékonyságszemélyre szabottminőség

Előző posztjainkban támpontokat adtunk, mik azok az alapvető szempontok, amiket végig kell gondolni, illetve tisztázni kell telek-ház- vagy lakásvásárlás előtt. Most a tervezés egy nagyon fontos elemét mutatjuk be: az építészeti tervezési programot.

Az tervezési program egy átfogó, részletes dokumentum, amely meghatározza az építési projekt céljait, követelményeit és paramétereit. Alapja lehet a tervezési árajánlatnak és szerződésnek. Ugyanakkor fontos megérteni, hogy a tervezési program nem egy kőbe vésett doktrína, számtalan tényező, helyi szabályok, az elképzelések finomítása az adott projekt során befolyásolhatja. Éppen ezért megállapít prioritásokat, amelyek egy kérdéses helyzetben elsőbbséget élveznek. Hangsúlyozzuk, hogy ez még nem maga a terv, hanem a terv elkészítéséhez szükséges minél pontosabb útmutató. Röviden, a tervezési program az az feladatlista, amelyet az építészek, szakági mérnökök követnek a tervezés és a projekt megvalósítása során. 

Ezen a blogposzton keresztül bemutatjuk, hogy megléte hogy járulhat a projektek sikeréhez, és hogyan segíthet megrendelőinknek a Grafit Műterem abban, hogy elképzeléseik megvalósulhassanak.

De tulajdonképp mi is az az tervezési program?

Ez a dokumentum az építési projekt elvárásainak részletes leírását tartalmazza, beleértve a funkcionális igényeket, ha vagy preferencia vagy előírás igényli az építési anyagokat is, a térbeli technológiából adódó elrendezést és az esztétikai szempontokat. Ez a program szolgál alapul az építészeti tervek, gépészeti rendszerek (pl. fűtés, hűtés, fenntarthatóság), elektromosság, speciális biztonsági védelem, stb. részletes kidolgozásához, biztosítva, hogy a végeredmény megfeleljen a megrendelő elvárásainak és az előírásoknak. 

Megvalósíthatóság és pontosság

A tervezési program részletesen leírja a projekt minden aspektusát. Ez biztosítja, hogy a projekt reális és kivitelezhető legyen. A tervezési program nélkül a projektek gyakran túlzottan általánosak, ami hibákhoz és félreértésekhez vezethet a későbbi szakaszokban.

Kommunikáció és együttműködés

Az tervezési program egy közös referenciapontot ad minden érintett fél számára – a megrendelőktől kezdve az építészeken át a szakági tervezőkig. Ez elősegíti a hatékony kommunikációt és az együttműködést. Lehetővé teszi, hogy minden résztvevő tisztában legyen a projekt részleteivel és elvárásaival.

Költséghatékonyság

A részletes tervezési program segít az építési költségek pontos becslésében és a költségek ellenőrzésében. A jól megtervezett projekt kevesebb hibát és váratlan költséget eredményez. A tervezési programmal pontosan előre lehet látni a várható költségeket és időbeni kereteket, 

Minőség és szabványok

A tervezési program biztosítja, hogy az építési terv megfeleljen az érvényes építési szabványoknak és előírásoknak. melyek betartása jogi kötelezettség.

 

Hogy milyen előnyei vannak a Megrendelő számára?

Átláthatóság és kontroll: A tervezési program lehetővé teszi a megrendelő számára, hogy pontosan lássa, mi fog megvalósulni, és hogyan. Ez a tervezés során egy ellenőrzési pontként is tud funkcionálni. Az átláthatóság növeli a megrendelő bizalmát és elégedettségét, mivel minden lépésről pontosan tájékoztatva van.

Személyre szabottság: Az építészeti tervezési program a megrendelő igényeire és kívánságaira szabott. Ez biztosítja, hogy az elkészült terv és később épület a lehetőségekhez és előírásokhoz képest teljes mértékben megfeleljen a megrendelő elvárásainak. A személyre szabott tervezés révén az épület nemcsak funkcionális, hanem egyedi és különleges is lesz.

Biztonság és megfelelőség: A program biztosítja, hogy az építkezés során minden előírást betartanak, így minimalizálva a későbbi jogi problémák és hibák kockázatát. 

 

Magyarországi Előírások

Magyarországon az építészeti tervezési programra vonatkozó előírásokat az építési törvény (1997. évi LXXVIII. törvény) és a kapcsolódó jogszabályok határozzák meg. Az építési törvény előírja, hogy minden építési projektnek rendelkeznie kell tervezési programmal, amely az alábbiakat tartalmazza:

  1. Projekt Célja és Alapadatai: A tervezési programnak tartalmaznia kell a projekt célját, a helyszín adatait, és az építtető alapadatait.
  2. Funkcionális és Műszaki Követelmények: Részletesen leírja az épület funkcionális követelményeit, mint például a helyiségek elrendezését, a szellőzés és fűtés módját, az energiahatékonysági szempontokat, stb.
  3. Szabványok és Előírások: A tervezési programnak meg kell felelnie az építési szabványoknak és előírásoknak, beleértve a biztonsági, egészségügyi és környezetvédelmi előírásokat.
  4. Esztétikai és Városképi Szempontok: Figyelembe kell venni a környezetbe illeszkedést és az esztétikai szempontokat is.
  5. Költségbecslés: A tervezési program tartalmazhat egy jellemző négyzetméter árat, amely segít a megrendelőnek a pénzügyi tervezésben. Később az elkészült tervek ismeretében a megrendelő kérhet egy költségbecslést

Összefoglalva, a tervezési program tehát egy létfontosságú dokumentum minden építési projekt számára. Biztosítja a projekt átláthatóságát, a költségek és az időbeli keretek betartását, valamint a jogi és műszaki előírásoknak való megfelelést. Magyarországon az építési törvény és a kapcsolódó jogszabályok részletesen szabályozzák a tervezési program tartalmát és követelményeit, így biztosítva, hogy az építkezés zökkenőmentesen és sikeresen valósuljon meg.

Blogbejegyzésünkhöz tartozó további képek