MŰSZAKI TUDÁSTÁR 3. - AMIT LAKÁSVÁSÁRLÁS ELŐTT TUDNI ÉRDEMES

Folytatva az előző témakörtvégig nézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, ha lakást vásárolunk.

2024. 06. 06. grafitműteremtársasházfelújításműszakitanácsadásépítészbelsőépítésztervezésgeneráltervezőlakásvásárlás

Témánk előzményeként érdemes elolvasni, a telekválasztásról és a házvásárlásról szóló posztunkat.

Lakásvásárlás előtt határozzuk meg, hogy saját lakhatásra vagy befektetési célból vásárolunk-e ingatlant. Ez a döntés befolyásolhatja, hogy milyen helyszínt és milyen típusú lakást keresünk. Fontos átgondolni, hogy újépítésű vagy régi építésű lakást szeretnénk, illetve hogy az ingatlan azonnal beköltözhető legyen vagy átalakítandó. Az ingatlan elhelyezkedése kulcsfontosságú: milyen környéken található, milyen infrastruktúrával rendelkezik, és van-e lift az épületben, ha emeleti lakást keresünk.

 

Cikkünkben kitérünk arra, hogy számtalan rejtett tényező, plusz költség merülhet fel, amelyek szakértők bevonásával minimalizálhatóak vagy teljesen el is kerülhetőek . És végül, hogy miért érdemes építészeti, belsőépítészeti tervezőt bevonni meglévő lakás átalakítására? 

 

Lakás vásárlásánál mire kell figyelni:

Ha eldöntöttük kiadásra vagy saját magunk számára vásárolunk, tudjuk a szempontokat mérlegelni. Kiadás esetén kiemelten fontos, hogy az érkezésnél lévő benyomások jók legyenek. Tehát illúzióromboló lehet egy lepusztult kapualjon átmenni és ez befolyásolja az ingatlan értékét is. 

Alapkérdés a  lakás elhelyezkedése,  mind értékemelő tényezők

  • emeleti-e,  lifttel elérhető-e;
  • tájolásával (mennyi természetes fényt kap a lakás, mennyit és mikor süt be a nap, ideális ha a lakás nem északi tájolású)
  •  átszellőztethetősége
  • van-e erkélye vagy terasza
  • melyik részén van a társasháznak (pl.: kerthez közel, lépcsőház mellett, tetőtérben)

 

És ott vannak a tulajdoni kérdések. Mi tartozik még a lakáshoz? Van parkoló, tároló (pince, padlás)?

 

Szerkezeti és energetikai kérdések - kérdezzük a közösképviselőt 

Az ingatlan műszaki és szerkezeti állapotának felmérése kulcsfontosságú a vásárlás során. Érdemes tájékozódni a társasház közös képviselőjétől a társasház korábbi és tervezett felújításairól, például a csővezetékek, az elektromos hálózat, illetve a hőszigetelés állapotáról. Fontos kérdés, hogy a háznak van-e felújítási alapja, ami biztosítékot jelent a rendszeres karbantartásra. Tetőtéri vagy felső szinti lakások esetén a födém szigetelése és a tetőszerkezet állapota is kiemelten fontos tényező.

 

Ez után jöhetnek magát a lakást érintő fontosabb műszaki kérdések. Már akár a hirdetésből is tudjuk, milyen a lakás fűtése - egyéni vagy házközponti esetleg távfűtéses-, és van-e egyéni mérő. Ha például saját egyéni fűtést kell kialakítani vagy korszerűsíteni akkor komoly tétel lehet a kéménybélelés költsége. Itt nagyon megoszlanak a vélemények, valaki preferálja, ha nem történt semmi és saját ízére alakíthatja a lakást, mások meg a felújítás nehézségeitől menekülve felújított lakást keresnek. Vigyázat, sok esetben látszat-felújítással próbálkoznak, de a komolyabb műszaki problémák nincsenek elhárítva, ezért érdemes szakértő bevonásával megnézni a lakást!

 

A felújítás, átalakítás kérdései
Komolyabb felújítások esetén érdemes megvizsgálni, hogy az alaprajzi elrendezés változtatásához mely falak bonthatóak, és hogy az átalakításokhoz szükség van-e társasházi jóváhagyásra. A közös képviselővel és a tervezővel való előzetes egyeztetés hasznos lehet. A belsőépítész segítsége különösen fontos lehet a személyre szabott megoldások kialakításában, mint például új szobák létrehozása vagy egyedi bútorok tervezése. Egy komplex átalakítás során generáltervezőként is közreműködhet, összefogva és koordinálva a különböző szakági tervek elkészítését és megvalósítását.

 

Mikor érdemes bevonni szakági tervezőt, speciális szakértőt? 

A lakásvásárlás során számos rejtett tényező és plusz költség merülhet fel, amelyeket szakértők bevonásával minimalizálhatunk vagy teljesen elkerülhetünk. Az építészeti és belsőépítészeti tervezők bevonása különösen hasznos lehet a meglévő lakások átalakításánál. Szükség lehet statikusokra vagy gépészeti szakemberekre is, különösen akkor, ha a tervezett átalakítás tartószerkezeti elemeket is érint. Az előzetes műszaki állapotfelmérés szintén segíthet a későbbi meglepetések elkerülésében.

Szakértő igénybevétele mindenképp indokolt  meglévő tetőszerkezet vizsgálata esetén, van-e szükség cserélendő faelemekre, javításra, pótlásra, ennek eldöntésére faanyagvédelmi szakember véleményét érdemes kikérni. Repedések, statikai problémák, falszigetelés, falak valós állapotának felmérésére érdemes faldiagnosztikát készíttetni. Nem éri meg ezeken spórolni, mert ha gond van, az sokkal nagyobb anyagi terhet jelenthet, mint a vizsgálatok elvégzése.

 

Lakás belsőépítészeti tervezése, egyedi bútorok:

Hogy miért érdemes belsőépítész segítségét igénybe venni lakásunk saját igényeinknek megfelelő átalakításához? Ehhez érdemes korábbi Építészeti ki kicsoda 1. - építész - belsőépítész - lakberendező blog posztunkat elolvasni.

Sokat segíthet személyre és helyre szabott megoldások kialakításában is, gondolunk itt bővülő család számára plusz szobák kialakítása, helyiségek átrendezése, külön lakrész kialakítása, vagy megváltozott felhasználói igényekhez való téralakítás. És ilyen esetekben a mindehhez igazodó, egyedi bútorok tervezéséhez is érdemes belsőépítészt felkérni.

 

A Grafit Műterem az építészeti tervezés mellett segíthet abban is, hogy milyen speciális szakági tervezőket érdemes vagy szükséges bevonni, a szakági tervezőket összefogni és koordinálni (generáltervezőként való közreműködés), illetve egyedi bútorok tervezésében a megrendelői elképzelés és igények alapján.

Blogbejegyzésünkhöz tartozó további képek